Vítejte na blogu evropských dobrovolníků a dobrovolnic, které vyslala YMCA v ČR!

středa 2. listopadu 2011

EVS ve Švábsku


Ahoj Alžběto i všichni ostatní!
Nechci zůstat pozadu, a tak přidávám další příspěvek o tom, jak se žije ve Švábsku :-).
Moje organizace se jmenuje "Evangelisches Jugendwerk Bezirk Blaubeuren", jejíž hlavní činností je pořádání volnočasových aktivit pro děti a mládež. Provozuje také vlastní Café-dům, ve kterém nabízí obědy pro školáky nebo různé kulturní programy jako dětské kino, semináře, hry,... Třikrát týdně pak mají dobrovolníci na starosti večerní službu, kdy Café Vier funguje jako bar. Toto je tedy mou zatím hlavní pracovní náplní, v létě pak budu pořádat dětské tábory.
Docela mile mě překvapilo, že je tady hodně dospělých lidí, kteří se dobrovolně podílejí na chodu mé organizace (dobrovolnictví je v Německu, jak jsem se sama přesvědčila, mnohem víc rozšířené než u nás. Vlastně jsem se v Praze ještě nesetkala s tím, že by pracující člověk, který má rodinu, ve svém volném čase chodil někam vypomáhat a nevyžadoval za to žádné peníze!)
Za týden mi přibyde nová spolubydlící z Argentiny, takže tady konečně nebudu sama. Myslela jsem si totiž, že si tady hned najdu kamarády, ale ono to vypadá spíše tak, že se vždycky při nějaké příležitosti sejde více lidí, někdo se mnou prohodí pár zdvořilostních frází, většinou se mluví o práci a pak se zase všichni vesele rozejdou domů. Třeba je to ale jen začátek, to uvidím časem :-)
On arrival seminář mám 4.-13.11, na jazykový kurz začnu chodit až po skončení semináře.
Toť zatím vše z piva a preclíků země zaslíbené, po skončení semináře se zase ozvu.
Mějte se hezky,
Helča

1 komentář:

  1. Milá Helčo! Díky za postřehy! Jj, je to tak, asi všude jsou lidi aktivnější v neziskovkách než u nás, ale myslím, že se to snad pomalu mění, sama několik takových lidím co dobrovolničí ve svém volném čase, znám... Myslím, že by to ale být samozřejmé jako v Německu, tak snad se toho někdy dočkáme:) To je fajn, že ti přijede spolubydlící a budeš mít s kým sdílet svoje zážitky. určitě se časem zkamarádíš i s místními, začátky jsou vždycky těžší... Moc si užij on arrival!

    OdpovědětVymazat