Vítejte na blogu evropských dobrovolníků a dobrovolnic, které vyslala YMCA v ČR!

středa 16. listopadu 2016

Jak se žije dobrovolníkům ve Stopách

čerstvé zprávy od Dana a Kuby, kteří se vydali na rok do Žiliny


Již od začátku našeho pobytu jsem nadšen z toho jak se věci rozběhly, a prozatím musím říci, že má očekávání byla více než naplněna.
Po svém příjezdu do Žiliny jsem byl velice rád za velmi vřelé přivítání a skvělé přijetí do komunity. 

Mou pracovní náplní je pomáhat ve školce s dětmi. Toho, že budu ve školce s dětmi, jsem se poněkud obával. Nicméně již po týdnu jsem si uvědomil, že moje obavy byly mylné a z obav z toho, zda budu mít s dětmi problém spolupracovat, se stala přímo radost s těmito dětmi pobývat. Jsem rád za to, že i když pro děti jsem na úrovni učitele, tak si můžu uvědomovat plno věcí, které jsem se od dětí sám naučil. Ať už v tom ohledu, jak s dětmi komunikovat, tak i z toho hlediska, kdy člověk vidí, že často dospěláckou moudrost někdy naprosto potopí dětská upřímnost.

Dále zbytek mého času pak zabírá práce v místní mládeži, kde jsem zapojen v organizačním týmu a největším dílem se podílím na médiích. Tedy foto, video a grafika.
Moc si také vážím možnosti být součástí společenství učedníků, kteří jsou vyučováni pro službu v mládežích, dorostech a církvi.

Tolik asi co se týče zpráv ode mě, celý týden se točí kolem výše zmiňovaných aktivit a do nedávné doby to bylo opravdu malinko náročnější, protože ve školce chyběli pracovníci a jako dobrovolníci jsme byli pouze dva. Nyní ale přišla ještě jedna dobrovolnice z Ukrajiny a velmi nám pomohla s uvolněním času ve školce. 

Daniel Látal

Život a dobrovolnictví v Žilině je jedním slovem super.  Beru to jako skvělou příležitost z mnoha úhlů. Náplň mé práce spočívá převážně v tom, že se starám ve školce o děti, hraju si s nimi a dohlížím, aby se jim nic nestalo, a pomáhám učitelům i ve fyzické práci jak kolem školky, tak v kuchyni. 



Další nedílnou součástí je spravovat místní klub mládeže, kde se schází komunita mladých křesťanů, a vymýšlejí a realizují zajímavé akce. 

Za zmínku stojí určitě Kus Reci, kde se jednou za půl roku sejdou mladí talentovaní lidé, kteří jsou ochotni sdílet své nápady a zkušenosti s ostatními a v nejlepším případě i mnoho lidí inspirují.

Těším se na to, co přinesou další měsíce.

Kuba Schweda

středa 9. listopadu 2016

Adventure Slovakia: What an experience...

Toto září jsem ukončil svou dobrovolnickou stáž v OZ Stopy v Žilině.

Musím říct, že to bylo úžasné léto. Jako nejlepší, co jsem v Žilině zažil bych označil REFOCUS summer-fitness camp. Tady je krátké video: https://www.youtube.com/watch?v=t2G78ozEwBA

Byl to skvělý týden strávený se spoustou mladých lidí u krásné Oravské přehrady. Jel bych tam znovu, kdykoliv.


Z toho období si do života odnáším strašně moc, ať už jsou to nová přátelství, nové zkušenosti, rozhled... 
Dobrovolnictví je něco, co vám může otevřít oči, tak pokud někdy budete mít tu možnost, neváhejte a jděte do toho.


Jakub Hurta