Vítejte na blogu evropských dobrovolníků a dobrovolnic, které vyslala YMCA v ČR!

neděle 22. května 2016

Krize v polovine pobytu a jarni „refresh“ aneb paty az sedmy mesic meho pobytu v Karlsruhe

Ve svem poslednim prispevku jsem koncil informaci o zajezdu do Rakouska, ktery jsme poradali. Nasledne me cekaly pomerne narocne tydny, kdy jsem zacal premyslet o tom, co tu vlastne delam a jestli bylo vyjeti na EVS tim nejlepsim rozhodnutim, do toho se pridaly i komplikace doma v Cesku viz na nasledujicich radkach…

Jaro dorazilo do Karlsruhe ... konecne

Po mem prijezdu z Rakouska jsme rozjeli vyberove rizeni na EVS dobrovolnika do materske skolky v Ettlingenu, krome konecne administrativy (to znamena priprava dokumentu a komunikace mezi hostujici, koordinujici a vysilajici organizaci) padl cely proces na me, coz me potesilo. Vyberove rizeni jsem uz jednou vedl a to na pristiho dobrovolnika pro nasi kancelar v Karlsruhe pro pristi rok. Konkretne se jednalo o propagaci tohoto konkretniho EVS pobytu, sber prihlasek, komunikace s kandidaty, rizeni Skype pohovoru a podobne.

Koncert Paula Kalkbrennera ve Strassbourgu

Po zdarnem dokonceni celeho procesu tykajiciho se vyberoveho rizeni pro Ettlingem me cekal mesic nabyty ruznymi skolenimi, treninky a podobne, ktere byly predevsim v prubehu vikendu a i v prubehu velikonoc. Jednalo se napriklad o prvni pomoc, trening na horolezecke stene, v lanovem parku (jisteni apod.) a obecne treninky pro vedouci zajezdu, ktere poradame. Na jednu stranu musim rict, ze tato skoleni byla skutecne prinosna, na druhou stranu jsem pak nestihal praci v kancelari a kolikrat zustaval dele nez obvykle. Dalsim problemem bylo to, ze ja jako jedinny cizinec jsem byl „vhozen“ do velke skupiny Nemcu, kteri mezi sebou samozrejme komunikovali nemecky a i seminare byli v nemcine. V jazyku stale nejsem zdaleka perfektni, nektere detaily konverzace mi stale unikaji a domu jsem se nasledne vracel pomerne casto dost vycerpany a ne zrovna s nejlepsi naladou, jelikoz jsem krome povinnosti spojenych s EVS prakticky nic moc nestihal.
V teto dobe jsem se rovnez s odstupem dvou tydnu dozvedel, ze muj deda a rovnez otec na tom nejsou zdravotne v poradku. Po tomto mesici jsem se tedy rozhodl, ze si budu muset promluvit se svoji mentorkou a to konkretne o tom, jak to bude vypadat v nasledujicich mesicich, aby se cely prubeh zamlouval i me a rovnez to, ze si preji minimalne jednou za mesic podivat se domu a navstivit sveho otce a dedu.

Sraz z kamarady z Erasmu v Berline

Byl jsem rad, ze mi nasledne v praci vysli vstric. A to jak v ramci mych predstav ohledne nasledujicich mesicu meho EVS pobytu, tak i ohledne prani prodlouzeneho vikendu v Cesku kazdy mesic. V navaznosti na tuto skutecnost jsem se po mesici plnem ruznych skoleni sebral a odjel na cely tyden domu, to bylo na zacatku dubna.

Po mem navratu z Ceska doslo k velkemu zlepseni, predevsim jsme si naplanovali nasledujici mesice tak, aby to vyhovovalo jim a i mne. Do konce sveho pobytu me tedy budou cekat 3 cervencove tydny na primestkem tabore, 15 dni na jazykovem zajezdu v Anglii a pote jeste 5 dni na pocatku zari v nasem lezeckem centru. Po navratu z Ceska jsme rovnez rozjeli dalsi vyberove rizeni na nekolik EVS dobrovolniku pro materske skolky a detske skupiny primo v Karlsruhe. Cely proces byl opet na mne s tim rozdilem, ze se nejednalo o jednu pozici, jako v predeslych mesicich, ale o pozic sest a navic jsem musel byt jeste v kontaktu s vedoucimi techto skolek/skupin. Cely proces jsme bez nejakych vetsich zadrhelu dotahli do uspesneho konce a ja se jiz nemuzu dockat az se se vsemi vybranymi dobrovolniky v zari setkam tvari v tvar.

Vylet do mestecka Ettlingen

Posledni dudnovy tyden me cekal „midterm“ seminar ve Stuttgartu. Byl jsem plny ocekavani a doufal jsem, ze tento seminar bude minimalne tak skvely jako ten prvni. Bohuzel se tak nestalo. Prvnim problemem bylo, ze nase skupina byla pomerne mala a citala pouhych 11 lidi, program byl zdlouhavy a vedouci treninku pomerne nudni. Na druhou stranu jsem byl rad, ze cely seminar byl v nemcina a rovnez cela skupina se mezi sebou dorozumivala v 90 procentech v nemcine. Jednim s ucatniku byla Emma z Danska, s kterou jsem se zucastnil prvniho EVS seminare v Mnichove, a jedno odpoledne jsme se sesli s dalsim ucastnikem prvniho seminare, ktery prave pusobi ve Stuttgartu. Jeden den jsme si udelali rovnez vylet do nedalekeho Ettlingenu, coz je narozdil od Stuttgartu, coz je krasne historicke mestecko. Po navratu me cekal dalsi prodlouzeny vikend v Cechach, kdyz jsem se vratil zpet do Karlsruhe, tak mi bylo receno, ze pokud nemam neco urgentniho mohu opoustet kancelar v nasledujicich par tydnech o neco drive, vzhledem k tomu, ze predesle tydny jsem travil v praci vice casu, nez je dle EVS pravidel pripustne. V souvislosti s tim musim rict, ze poslednich par dni, i vzhledem k lepsimu pocasi, si tyto dny uzivam. Po praci si jdu lehnout na travnik do mestskeho parku, kde si ctu, chodime pravidelne na brusle, grilujeme na terase, objevuji kavarny a dalsi podniky ve meste, mam vice casu na kulturu, setkavam se s lidmi, na ktere jsem nemel predesle tydny moc casu a podobne. Minulou nedeli jsme rovnez navstivili jednodenni hudebni festival elektronicke hudby. Na ruznorode hudebni akce chodim v Praze pomerne casto, tak mi tato udalost udelala moc velkou radost.

Sraz s kamarady z prvniho EVS seminare ve Stuttgartu

Malem jsem opomnel rovnez poznamenat, ze v uplynulych dvou mesicich jsem mel take usporadat dve akce v nasem firemnim klubu „Cave“. Na brezen jsem naplanoval udalost „International Dinner“, kam mel kazdy z ucatniku prinest typicke jidlo zeme, ze ktere pochazi. Priprava prostor, propagace a dalsi veci s tim spojene mi daly pomerne zabrat, jelikoz jsem byl na vse sam, na druhou stranu v samotny den akce mi dva z kolegu pomohli. Musim rict, ze tato prvni akce se velmi podarila, prostor byl preplneny a v jednu chvili v nem nebylo k hnuti, navic i diky spotrebe napoju, jsme skocili pomerne ve velkem plusu a ohlasy byly velice pozitivni. Druhou akci, ktera se konala v dubnu, byl „Czech Evening“. Tyden pred samotnou udalosti jsem mel zrovna cestu do Ceska, tak jsem nakoupil velke mnozstvi typickych potravin a podobne.  V souvislosti s financnim vysledkem me predesle udalosti mi byl rovnez povolen jeden welcome drink pro kazdeho.  Welcome drinkem bylo samozrejme ceske pivo. Cela priprava byla o neco narocnejsi v porovnani s predeslou udalosti. Priprava prostor, jidla, nakup napoju, prezentace formou posteru byla ciste na mne. Rovnez s prubehem teto akce jsem byl nanejvys spokojen, dorazilo velke mnostvi nemcu, mezinarodnich studentu a dalsich lidi z ruznych zemi, kteri v Karlsruhe pracuji a rovnez nekolik osob ze zdejsi male cesko-slovenske komunity. Diky predeslym dvou akcim mi tedy bylo navrhnuto, abych si pripravil dalsi vecer s nejakym tematem.

Mnou poradane udalosti - International Dinner a Czech Evening

Jak je videt, posledni dva-tri mesice byly pomerne nabyte. Ikdyz jsem se potykal s jakousi krizi v polovine meho pobytu, na kterou jsme byli na predodjezdovem skoleni varovani, tak veci se dali opet do poradku a ja doufam, ze to bude stale lepsi a lepsi J.

Viele Grüße
Zdenek K.


Žádné komentáře:

Okomentovat