Vítejte na blogu evropských dobrovolníků a dobrovolnic, které vyslala YMCA v ČR!

úterý 18. října 2011

Začátek a první postřehy


Ahoj všichni,
rozhodli jsme se něco napsat na tento blog a potěšit tím Alžbětu :) Uvidíme, jak budeme přispívat v budoucnu...píšeme i vlastní blog: http://armenia-evs.blogspot.com

NĚCO O NÁS:
Katka a Tom - Yerevan, Arménie - 9 měsíců (přílet 1.10.)

Náš projekt je Zatik Orphanage house: http://www.huj.am/evs/evs8.html 

PRVNÍ POSTŘEHY:
MĚSTO

Centrum města je celkem hezké - všude nové budovy, které byly postaveny po zemětřesení. Je relativně malé takže se dá přejít v pohodě pěšky (asi tak jako v Praze, spíš menší). Většina budov a jiných staveb v centru je postavena celkem vkusně (není to ultra-moderní jako mrakodrapy nebo tak něco).
Okolí jsou paneláky nebo domy - prostě sídliště jako v každém jiném velkém městě.
DOPRAVA
Všude přítomný chaos: troubící auta, motající se mashrutky, auta jezdící někdy na červenou, lidi přebíhající silnici i v místech, kde by to neYerevance ani nenapadlo (např. 3 pruhy oběma směry přes den milion aut a totální chaos, nemůžu se nezmínit o tom, že je tam i podchod, kterých chodíme my....je to sice zdržení asi o 10vteřin...). Je zcela běžné, že auto z pravého pruhu odbočuje doleva a naopak, na většině světelných křižovatek je dokonce dovoleno zatočit až do protisměru a kde není tam to lidé stejně dělaji.
''Jet, co nejrychleji. Každých pár sekund přejet z pruhu do pruhu. Troubit, co to jde.'' To je mantra místních, když sedají za volant.
Mashrutky: dodávko-minibusíky, kam se vejde tak 12 lidí na sezení + nespočetně na stání. Cena za jednu cestu - nezáleží na tom jak dlouhou - je 100dramů, což je v přepočtu asi 5Kč. Mírná nervozita nastává ve chvíli, kdy má člověk vystupovat, protože musí rozeznat místo a ještě řidiče oslnit kouzelných slovním spojením pro zastavení ([kangarůn k-pahek]....jednou stejně řeknu Kangaroo párek :)).

BYDLENÍ
Bydlíme v šesti, což není samo o sobě problém, prtž pokoje jsou celkem prostorné (3pokoje+obývák+kuchyň), problém ovšem nastává ve chvíli, kdy se někdo rozhodne jít sprchovat (výhoda sprchového koutu a záchodu v jedné místnosti).

ARMÉNŠTINA
Docela pěkně znějící, ale složitý jazyk. První problém nastal okamžitě - písmena jsou směs jakýchsi obrázků, které nedokážeme přesně od sebe rozeznat. Pomalu se učíme nová slova, spojení, čísla, písmenka, chodíme na lekce arménštiny....snad se naše znalosti rychle budou zlepšovat. Výhodu tu ovšem jako Češi máme, protože většina lidí mluví i rusky. Komunikujeme tedy rusko-arménsko-anglicko-česky-nohama a rukama.

PRÁCE
V práci se pořád ještě rozkoukáváme. Začínáme mít přesnější představu o tom, co tu vlastně budeme dělat - je to hodně o naší kreativitě, což je fajn, protože nám nikdo neříká teď tohle, pak tamto.... Děti jsou skvělé, i když některé odtažité, ale to se snad časem zlepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat