Vítejte na blogu evropských dobrovolníků a dobrovolnic, které vyslala YMCA v ČR!

neděle 5. února 2012

Iran

Už jsme se zase nějakou dobu nezapojili do dění...takže přidávám článek o našem cestování v Íránu:
Jestli někomu uniklo, jsme dobrovolníci v Arménii takže do Iranu je to kousek. I když nás od toho v host. org. odrazovali (Alžbět vzpomínáš?). Nakonec (jak jsme předpokládali od začátku) jsme byli rádi, že jsme se pro tento výlet rozhodli - lidi tam jsou hodní a ochotní, je tam spoustu krásných míst k vidění a připadali jsme si po celou dobu bezpečně :)


Víza jsme získali celkem jednoduše (po zaplacení 85euro a asi 6-ti návštěvách ambasády :))

Kdy: 2.-19.1.2012
Co: Tehran, Kashan, Esfahan, Yazd, Shiraz, Persepolis, Tehran
Cesta: přímý autobus Yerevan-Tehran, 24hodin, 44euro (nakonec tam i zpět)
Specialitky: holka na veřejnosti šátek na hlavě, dlouhé rukávy a nohávy, v mešitách chador (hábit od hlavy až k patě), toman nebo rial (to si zaslouží zvláštní kapitolu)

Politická situace:
Bohužel v Iránu, jak je známo nepanuje zrovna ideální politická situace. Co jsme zjistili z rozhovorů s místníma ani oni nejsou v žádném případě spokojeni. Bohužel po většinu cesty jsme se pohybovali ve větších městech, kde je jiná situace než na venkově a menších městech, kde lidé žijí tradičnějším způsobem života (jsou i více věřícími). Co se týče mladé generace ve městech ve většině případů jsou s režimem nespokojeni a chtěli by změnu. Dokonce i opravdu věřicí šlověk nám řekl, že nechápe, proč má vláda někoho nutit nosit šátek a nutit mu náboženství. Na ulicích větších měst je často vidět ležerní nošení šátků, jen aby neporušili zákon. Bohužel změna je složitá, protože reálným vůdcem není prezident, ale náboženský vůdce, který není volen lidem a ve funkci je do své smrti, kdy ho nahradí další.

Pokud si chcete přečíst víc: http://armenie-evs.blogspot.com/

2 komentáře:

  1. Ahoj Katko a Tome,
    díky za příspěvek i za odkaz na váš blog, prošpízovala jsem i fotky a vypadá to, že jste se měli fakt suprově. Však já jsem to věděla, že v tom Iránu to nebude tak horké a jsem ráda, že jste tam jeli!

    OdpovědětVymazat